19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусДо 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени...

До 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната според изтеклите предполагаеми американски документи

До 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени общо от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, пише в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи. Според тях Съединените щати очакват конфликтът да не приключи тази година, предаде Ройтерс.

Документите приличат на тайна американска оценка на хода на войната и съдържат също разузнавателни данни за съюзници. Ако тяхната достоверност бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път автентичността на документите, и припомня, че тя е била поставена под въпрос от някои държави, включително Украйна и Русия. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън от своя страна заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

Според оценка от 23 февруари тази година Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската „кампания на изтощение“ е намалила нейната човешка сила и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

По данни на американското военно разузнаване руските загуби са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените – 154-180 хиляди.

Що се отнася до Украйна, нейните загуби възлизат на общо 124 500 – 131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 -били ранени.

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни в конфликта. Никоя от тях не дава актуални данни за своите жертви, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments