13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусДо 413 лв. месечна компенсация за родители, чиито деца не са приети...

До 413 лв. месечна компенсация за родители, чиито деца не са приети в общинска ясла

Компенсация в размер на до 413 лева месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла поради липсата на свободни места.

Сумата е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование, а остойностяването й е заложено в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на 5 условия, предвижда проектът на наредбата: детето да е кандидатствало за място в общинска ясла или яслена група в района по настоящия си адрес, но не е прието поради липса на свободни места; не е записано в такава ясла; общината не е предложила друго място поради липса на такива места във всички общински ясли и яслени групи в прилежащия район; не се използва отпуска по майчинство; родителите не получават подпомагане от държавата или по европейска програма за отглеждане на дете, като детските добавки не се считат за такава помощ.

Предвидено е да се компенсират деца, навършили тримесечна възраст за периода до 1-ви септември на годината, в която навършват 3 години.

Парите могат да се използват за покриване на разходи при посещение на частна ясла, а също и при сключен договор с детегледачка. Изплащането на компенсации по така предложения ред ще се прилага със задна дата от юни.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments