22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусДПС готви промени в Конституцията

ДПС готви промени в Конституцията

ДПС подготвя промени в конституцията в посока на препоръките, направени от европейските ни партньори. Това обяви зам.-шефът на групата Йордан Цонев, който представи пред журналисти законодателните приоритети на движението за тази сесия. Той обаче отказа подробности и обясни, че работата е все още на етап експерти и когато имат готовност, ще дадат подробности. ДПС подготвя промени и в антикорупционното законодателство. Цонев напомни, че още при създаването на правителството от ДПС казаха, че ще подкрепят всички инициативи, които касаят нулева толерантност с корупцията.

Трябва да се започне със законодателството, каза той. Затова първият закон, който внасят, е за премахването на т.нар. златни паспорти и инвестиционното гражданство. Цонев напомни, че са поискали от прокуратурата и ДАНС разследване на всички дадени така паспорти, за да се види за колко от тях инвестициите са истински. Работи се и по промени в Закона за обществените – за да премахнат поръчките, осъществявани по процедурата ин-хаус. ДПС никога не е участвало в такива процедури и след като правителството и обществото смятат, че там има корупционни практики, тази врата трябва да бъде затворена, категоричен бе Цонев.

Ще има и промени в Закона за публичните финанси, за да са разходите на изпълнителната власт прозрачни и да минават през санкцията на НС. Да затворим разходите през джипката, да го кажем така, обясни зам.-шефът на ПГ на ДПС. Движението работи и по законодателни промени за подобряване на бизнес средата – чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Както и за такива в подкрепа на хората и социалната сфера, с които да се подпомогнат с мерки бизнеса и хората да се справят с кризата и инфлационния шок. Ще бъдат направени и промени в Закона за горите, за да спре всяка власт да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск или изборни технологии. Нашият електорат е тежко пострадал от тези технологии и по времето на ГЕРБ, и по времето на Рашков, обясни Цонев.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments