23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусДПС "за" обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се...

ДПС „за“ обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се назначава от президента

ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на цивилното и военното разузнаване, както и ръководителят на евентуалната мегаструктура да не се назначава от президента.
Това каза депутатът от движението Делян Пеевски.

От думите на Пеевски стана ясно, че са водени предварителни разговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“ преди първо Атанас Атанасов да лансира тази идея. И така ДПС принципно смята, че не трябва с указ да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от парламента.

Пеевски смята, че това не е обезвластяване на държавния глава и не е персонален законодателен акт, свързан  с това, че президентът се казва Румен Радев, а предложения, които са в унисон с конституционните промени, които вече бяха внесени в парламента и които са свързани с промени около президентските правомощия и служебните правителства.

Освен това Делян Пеевски подкрепи лансираната от общественици, сред които и бившият президентът Росен Плевнелиев, идея в Конституцията да се запише, че България е член на Европейския съюз и НАТО.

Според него това е добре, за да бъде гарантирана геополитическата ориентация на страната, но, уточни Пеевски, всички тези разговори ще се дебатират между първо и второ четене на Конституцията, тъй като на първо четене трябва да бъде приет именно проектът, който беше внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Пак тогава ще се води разговорът дали да остане датата 24 май като национален празник.

Иначе, Делян Пеевски потвърди тов , което вече коментира – за него петгодишен, един мандат за главния прокурор е оптималният вариант. 7 години, каза той, бяха много.

Очаква се всичко около промените в Конституцията да се изясни след шести и седми октомври, когато трябва да е готов докладът на Венецианската комисия, чиито експерти пристигат в България в края на тази седмица.

Едва след това на заседание на Конституционната комисия на НС ще бъде приет на първо четене този проект и ще започнат промените преди второто четене.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments