13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусДянков: Цената на млякото в САЩ и Белгия е 2 лева, а...

Дянков: Цената на млякото в САЩ и Белгия е 2 лева, а в България два пъти повече, това е спекула

Ако има някаква надежда за съставяне на правителство, тя ще е около партиите, които искат България да влезе в Шенген и Еврозоната. „Демократична България“ е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема, каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

„В Украйна икономиката миналата година се сви с над 30%, така че има някакви положителни развития. От там обаче тръгна и енергийната криза в Европа, която е продукт на варварската инвазия на Русия. Тя продължава да има ефект не само върху малките икономики като България, но и върху големите – Германия вече трети месец е в рецесия“, отбеляза той.

Симеон Дянков коментира, че цените се качват, а потреблението намалява. Според него не само войната в Украйна е причина за инфлацията у нас. Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство.

„Веднъж като се вдигне цената, трудно се сваля от търговците и производителите. Това се случва по цял свят. В момента, в който се качват цените, те няма да спаднат. Това виждаме в момента в България“, отбеляза още Дянков. Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара.

„Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. Ето защо в следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, там където беше свалено, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите“, настоя Дянков.

Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса, цените на стоките ще спаднат, категоричен е той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, отбеляза още той.

Бившият вицепремиер е проверил каква е цената на най-скъпото пълномаслено мляко във Вашингтон и в Брюксел – съответно то е 1,28 долара и 1,01 евро, което и в двата случая прави два лева. „Оказва се, че в големите икономики, където има добра конкуренция, се постигат едни много разумни цени“, отбеляза той и допълни, че у нас вероятно има картели.

„Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледам към местните избори през есента“, отбеляза още бившият вицепремиер и финансов министър.

Като цяло той не вярва на прогнозите за едноцифрена инфлация в нас, каквато е целта на служебното правителство.

Симеон Дянков смята, че ако има някаква надежда за съставяне на правителство, тя ще е около партии, които искат България да влезе в Шенген и Еврозоната. „Демократична България“ е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема“, посочи финансистът.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments