9.9 C
София
четвъртък, ноември 11, 2021
НачалоНа фокусД-р Петър Марков: Трябват предсмъртни легла от чужбина, защото умират по 2000...

Д-р Петър Марков: Трябват предсмъртни легла от чужбина, защото умират по 2000 души на седмица

Силна тревога за разпространението на ковид заразата у нас изрази чрез пост във Фейсбук д-р Петър Марков, който живее и работи в Лондон. Медикът от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина коментира искането на България до Брюксел за помощ в ковид кризата – медицински пособия и апаратура, сред които значителен брой апарати за обдишване, монитори за пациенти, легла за интензивна грижа.

Ето и целият му пост:

България е депозирала официално заявка за помощ от Европейската комисия за снабдяванае с кислород, легла за интензивно лечение, монитори и апарати за обдишване.
Разбирате ли какво означава това?
Означава опасност за живота ви. Реална, доказана, близка, на косъм от вас опасност за живота ви.
Преведена на прост език горната новина гласи: Толкова много хора са на предсмъртно легло в България в момента, че не ни стигат предсмъртните легла и се налага да искаме помощ за предсмъртни легла от чужбина.

Картината в България в момента е просто ужасна. Умират по 2000 души на седмица. Населението на едно голямо българско село се изтрива от картата на страната на всеки седем дни. Никога от началото на пандемията не са умирали толкова много хора. Мисля че и по време и на световните войни България не е давала толкова жертви. Ден след ден в продължение на месеци. Никой от моето поколение или от поколението на моите родители не е виждал нищо подобно. Никога.

Ситуацията е истински бедствена, а никой в пилотската кабина, или от екипажа не прави нищо да предупреди хората, както това правят лидерите и министрите в цивилизованите и човешки държави и общества, дори и при нищожна за нашите стандартни смъртност. Вместо това лекичко ни подготвят хуманитарна помощ с кислород, реанимационни легла и апарати за обдишване.

Знам, че много пъти и всички са казвали подобни неща, но сега е по-важно от когато и да е било, защото в България има ужасно много вирус. Навсякъде. Моля ви, пазете се!
Ако още не сте го направили, моля ваксинирайте се.
– Това особено остро стои като нужда пред вас, ако сте над 50 годишна възраст или имате някакви хронични заболявания или ако носите или очаквате бременност.
– Ако сте се ваксинирали и са минали повече от 6 месеца, сложете си бустърна доза.
– Ако сте прекарали SARS CoV-2 инфекция, пак се ваксинирайте. Прекараната инфекция не ви пази достатъчно. Можете да го направите около месец, месец и нещо след като са ви отшумели симптомите, няма нужда да чакате повече.
– Ако имате възрастни членове на семейството и все още не сте го направили, на всяка цена ги заведете да се ваксинират.
– Независимо от ваксинационния си статус, не стойте на места където има струпвания на много хора, особено пък на закрито.

Отделно, не стойте на закрито, особено, особено ако пък има много хора.
Отделно, не стойте на закрито на места, където има голям оборот на хора, дори и в отсъствие на струпване.

Посещавайте само вътрешни пространства, за които знаето със сигурност, че стриктно и ефективно допускат влизане и престой само със зелен сертификат (ако на входа ви искат сертификат, проверяват го внимателно и го сверяват с документ за самоличност, или го сканират с приложение проверяващо истинноста му, то мястото е такова).

Носете си маските когато сте на закрито.
– Носете високо предпазващи маски (FFP2).
– Носете си маската правилно върху носа и устата.
Носете плътно прилепващи маски, които не отзяват по краищата (като вдишате бързо, маската ви трябва да са свива леко към лицето от вакуума който се получава – това показва че въздухът влиза в нея през тъканта, а не покрай маската)!

В момента сме в предизборна кампания. Държавата и всички политически партии, с минимални изключения, напълно са забравили какъв е смисълът на съществуването им. За съжаление, никой няма да се погрижи за вас. Трябва да го направите сами. Не се подвеждайте да вярвате на информационната боза, която тече наоколо! За съжаление преобладаващата „информация“, която виждам в пространството е леко неадекватна в най-добрия случай, но често объркана, или напълно невярна, или дори видимо манипулирана да заблуждава и вреди.

Информирайте се внимателно от официални и авторитетни източници. Помнете: вашето здраве е ваша работа! Не разчитайте друг да се погрижи за вас. Ситуацият е на живот и смърт – съвсем буквално.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments