Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни

0

Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
Това заяви в „Денят започва“ по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.
„Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас“, коментира Симидчиев.
Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса – за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
По думите му на всички ни е писнало, но за да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.
„В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим – зависи от скоростта на ваксиниране“, каза още д-р Симидчиев.
Днес поставените дози ваксини у нас вече са над 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави – смята пулмологът.
„Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване“, допълни той.
Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, туризма, но това може да става само ако се се опираме на науката. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме – например, държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай.
Възможно ли е ново затваряне, затягане на мерките и нова вълна?
„Това ще зависи от това какво ще направи вирусът, а той има една-единствена цел – да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако това го позволим да се случва, ние няма да можем да се справим“, отговори Симидчиев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук