2.1 C
София
петък, февруари 3, 2023
НачалоНа фокусД-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни

Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни

Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
Това заяви в „Денят започва“ по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.
„Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас“, коментира Симидчиев.
Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса – за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
По думите му на всички ни е писнало, но за да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.
„В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим – зависи от скоростта на ваксиниране“, каза още д-р Симидчиев.
Днес поставените дози ваксини у нас вече са над 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави – смята пулмологът.
„Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване“, допълни той.
Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, туризма, но това може да става само ако се се опираме на науката. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме – например, държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай.
Възможно ли е ново затваряне, затягане на мерките и нова вълна?
„Това ще зависи от това какво ще направи вирусът, а той има една-единствена цел – да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако това го позволим да се случва, ние няма да можем да се справим“, отговори Симидчиев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments