Д-р Слави Славчев: Интересът към ваксините дава надежда, че ще се справим с пандемията

0

Д-р Слави Славчев е лекар с дългогодишен стаж, ръководител на 8-мо ДКЦ в София. Според него умението да се лекува е изкуство и остава верен на Хипократовата клетва. Опитва се да бъде в подкрепа на пациентите си във всеки възможен момент, както и на колегите си.

 

Доктор Славчев, как върви ваксинационният процес в 8 ДКЦ?

 

Съобразяваме се със заповедта на министъра на здравеопазването. Имаме кабинет за ваксини, в които се поставя първа доза от ваксината. Работното време на кабинета за ваксини от понеделник до петък е от 9 до 16 часа.Имаме и кабинет за реваксиниране, така наречените втори игли.

 

Забелязвате ли ръст на желаещите да се ваксинират?

 

Да, има желаещи да се ваксинират. Ние отворихме кабинета миналия месец. Интересът към ваксинирането се превърна в постоянна величина, което дава надежда че така ще се овладее тази пандемия.

 

По-млади или по възрастни хора изявяват желание да се ваксинират?

 

Не може да се даде конкретен отговор на този въпрос, но като че ли преобладават по-възрастните хора. Възрастните хора проявяват по-голяма активност по отношение на ваксинирането.

 

Каква е Вашата равносметка като лекар по отношение на COVID-19?

 

Мисля, че благодарение на желаещите да се ваксинират и намаляването на случаите на заболели от COVID-19 ще излезем по-плавно от тази епидемична обстановка, в която бяхме.Първоначално нямахме опит с този вирус. Имаше мнения, че това е един обикновен вирус, но истината се оказа различна. Но с мерките, които се вземат, с ваксините, ще бъде овладяно разпространението на този вирус.

Всички колеги се представиха на много високо ниво в тази трудна ситуация. Но ние лекарите сме на работните си места и правим това, което е необходимо. Има много колеги, които са самоотвержени в работата си и дадоха всичко от себе си в борбата с COVID-19.

 

 

Какво бихте казали на хората, които има резерви към ваксините и мерките, които целят ограничение на разпространението на вируса?

 

На първо място, всеки, познавайки здравословното си състояние, трябва да се обърне към личния си лекар, към специалист, ако има конкретно заболяване и ако няма антитела да не се колебае са се ваксинира, защото така ще се преборим с тази световна пандемия и ще може свободно да осъществяваме контакти.

 

Какви възможности за лечение и консултация предлага ръководеното от Вас лечебно заведение?

 

В 8 ДКЦ работят лекари от почти всички специалности. Центърът работи от 7.30 до 19.30 часа. Разполагаме с клинична лаборатория,рентген, образна диагностика, която включва ехографски, мамографски и рентгенов кабинет. В центъра работят добри специалисти, изявени професори и доценти. Всеки пациент може да разчита на компетентна консултация, преглед и лечение. Много от специалистите работят и в болнично заведение. Това дава възможност на специалистите, ако преценят веднага да изпратят пациента в болница.

 

Живеем във време на бързо навлизане на технологиите в различни сфери. До колко технологиите са решаващи за медицината?

 

Технологиите могат да се ползват от определени звена специалисти. Например в образната диагностика. Но когато става въпрос за преглед на пациент, прегледът трябва да се осъществи на живо. В нашия център също се опитваме активно да ползваме възможностите на технологиите. Един рентгенов специалист може да разчита от разстояние снимките и с електронен подпис да разписва разчета на снимката и да го даде на пациента. Това може да се случи в клинична лаборатория, както го и правим. Онлайн консултации също могат да се правят. Но при необходимост трябва да се осъществи преглед на живо.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук