Евродепутати замесени в индийска схема за дезинформация

0

Белгийската неправителствена организация EU DisinfoLab разследва съмнителни методи, използвани от индийска мрежа за въздействие върху европейските ръководители.
Фалшиви журналисти, съмнителни сайтове от стотиците, но и реални форуми на евродепутати от Националния митинг (RN): това са съставките на огромна операция на индийско влияние в Европа, действаща поне петнайсет години, разкрита от белгийската неправителствена организация EU DisinfoLab, специализирана в изследванията на онлайн дезинформацията.
Наричан „индийски хроники“, този доклад от около 80 страници е поучителен преглед на всякакви обрати в полза на индийските интереси, най-често с цел да навреди на имиджа на Пакистан или понякога на Китай на международната сцена. Авторите се свързват с над 550 уебсайта, дузина неправителствени организации и индийска компания, групата Srivastava.
EU DisinfoLab разкрива, че тази индийска мрежа използва, наред с други неща, неактивни медии или организации или дори самоличността на мъртви хора, в полза на борбите за влияние, казва le monde. Например, Комисията за изследване на организацията на мира (CSOP), неправителствена организация, акредитирана към Икономическия и социален съвет на ООН, която е била неактивна от 70-те години на миналия век, внезапно се появи отново през 2005 г. Нейният бивш лидер Луи Б. Сон, уважаван защитник на човешките права, почина през 2006 г. И все пак името му е сред участниците в две събития през 2007 и 2011 г., като представител на CSOP. Някои части от тази пропагандна кампания от своя страна са създадени от нулата, като Чарлз Форпълс, представен като следовател по правата на човека. Но Форпълс не съществува и снимката на профила му е на Джеймс Пърнел, изпълнителен директор на BBC. Активизмът на групата Srivastava също й позволява да получи непряк достъп до платформата на ООН в Женева. EU DisinfoLab твърди, че е успял да установи връзка между „поне десет НПО“.blank
Способността на мрежата зад тези „индийски хроники“ е също така да може да разчита на реални организации и личности да разпространяват нейните послания. Манипулирането на информацията става през печатната агенция Asian News International (ANI), която публикува статии за определени действия на мрежата. Тази кампания разчита и на мрежа от над 550 уебсайта. Много от тях принадлежат към един и същ субект, The Big News Network. Тези сайтове често са поверителни и нямат редакторски екипи, за които да говорят, но помагат да се отдаде признание на разпространяваната там информация чрез масов ефект. Сред многото сайтове, използвани за предаване на тази кампания, е euchronicle.com, активен източник от 5 май 2020 г., който се представя като новинарски сайт за новините на Европейския съюз.

Този сайт, който според EU DisinfoLab е част от тази индийска мрежа за дезинформация, е частично подхранван от фалшиви журналисти и копирани статии от други източници. В същото време обаче той успя да публикува ексклузивни форуми от около десет евродепутати на геополитически теми.
Сред тях откриваме четирима избрани членове на ЕП: Доминик Билде, Тиери Мариани, Вирджини Джорон и Джули Лешанто. Последният дори публикува първи текст на сайта на 11 май, само пет дни след като сайтът euchronicle.com започна своята дейност. Как са се обърнали към тези европейски парламентаристи от сайта?
За EU DisinfoLab този пример трябва да покани европейските ръководители да въведат правна рамка за репресии срещу участници, които „злоупотребяват с международни институции“.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук