20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоУ насЕвродепутатът Ковачев не е допуснат в РСМ, защото не отговарял на условията...

Евродепутатът Ковачев не е допуснат в РСМ, защото не отговарял на условията им

Говорителят на МВР в Северна Македония Тони Ангеловски заяви в свое изявление, че на евродепутата Андрей Ковачев и председателя на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски не е разрешено влизане в страната „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония“.

„Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата“, каза Ангеловски за Канал 5.

Македонската гранична полиция не допусна вчера влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев – зам.-председател на ЕНП, както и на Милен Врабевски, и още трима българи. Всички те, както всяка година на 6 май, са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

„Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то“, каза Ковачев.

Във връзка с инцидента, българското Министерство на външните работи подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments