13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоУ насЕврокомисарят Валдис Домбровскис в София: Трябва да спрем Русия

Еврокомисарят Валдис Домбровскис в София: Трябва да спрем Русия

„Трябва да спрем Русия“ – това заяви в София еврокомисарят Валдис Домбровскис.

Той участва в конференцията „България по пътя на еврото“ заедно с президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев. Всички те подчертаха необходимостта страната ни да се присъедини към еврозоната.

Според държавния глава това е „заслужен завършек“ на евроинтеграцията на страната ни.

Европа ще помага на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да спечели войната, заяви еврокомисарят Валдис Домбровскис, който е на двудневна визита у нас заради процеса по присъединяване към еврозоната:

„В деня, когато се навършва точно една година от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, Домбровскис заяви, че Украйна трябва да спечели тази война и Европа ще й помага толкова дълго, колкото е необходимо. В началото на изказването си еврокомисарят отдаде почит към всички украинци, които защитават независимостта и териториалната цялост на държавата си“, заяви Домбровскис.

След което изтъкна важността на европейското единство в политически и икономически план.

„Надяваме се, че България ще стане 21-вият член на еврозоната, за да затвърди мястото си в европейското семейство и да утвърди мястото си в сърцето на европейския проект.“

Президентът Румен Радев също изтъкна предимствата на еврозоната и призова 49-ото НС да спазва фискална дисциплина.

„По отношение на дълг, по отношение на дефицит кризата е сериозна, тя е общоевропейска, тя продължава, защото ние сме вече във война на изтощение, война на глобален икономически сблъсък.“

Радев не отдели време в речта си, за да отбележи годишнината от войната на Русия срещу Украйна. Това направи вицепремиерът Атанас Пеканов, който заяви:

„Преди година, на този ден, Русия започна бруталната си необоснована инвазия и война в Украйна, която всички ние остро осъждаме. Това още повече засили обаче геополитическите турбуленции и трудности по света. И в тези геополитически турбуленции европейската интеграция на България става все по-важна“.

Влизането в еврозоната ще бъде фактор България да стане по-богата, заяви премиерът Гълъб Донев, който също фокусира изказването си единствено върху еврото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments