7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕврокомисарят Тиери Бретон идва у нас да уговаря боеприпаси за Украйна

Еврокомисарят Тиери Бретон идва у нас да уговаря боеприпаси за Украйна

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в България за среща с отбранителната индустрия, съобщава БНТ, като се позовава на информация на Европейската комисия. „Целта на посещението е да насърчи оръжейния бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна“.

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм е обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро, като Тиери Бретон и върховния представител на по външните работи на ЕС Жозеп Борел обявиха, че Евросъюзът се готви да отговори координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments