24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕврокомисията предлага реформа на рамката за управление на банкови кризи и гарантиране...

Еврокомисията предлага реформа на рамката за управление на банкови кризи и гарантиране на депозитите

Европейската комисия прие днес предложение за адаптиране и допълнително укрепване на съществуващата нормативна уредба на ЕС за управление на банкови кризи и гарантиране на депозитите, с акцент върху средните и по-малките банки, съобщи изпълнителният орган на ЕС на сайта си.

През последните години банковият сектор на ЕС, включващ надеждна рамка за управление на кризи, стана много по-устойчив. Финансовите институции в ЕС са високоликвидни, с добра капитализация и подлежат на строг надзор, посочва ЕК.

Според Брюксел обаче решенията по отношение на много средни и по-малки банки, изпаднали в затруднение, се взимат извън рамката за преструктуриране, което понякога означава използване на парите на данъкоплатците, а не на изискуемите вътрешни ресурси на банката или на частни, финансирани от сектора защитни механизми (схеми за гарантиране на депозитите и фондове за преструктуриране).

Днешното предложение ще даде възможност на органите да ръководят организираното напускане на пазара на неплатежоспособните банки, независимо от техния размер и бизнес модел. По-специално, то ще улесни използването на финансирани от сектора механизми за защита на вложителите при банкови кризи, например чрез прехвърлянето им от изпаднала в затруднение банка към високоликвидна такава. Подобно използване на защитните механизми трябва единствено да става в допълнение на вътрешния капацитет на банките за поемане на загуби, който остава първата защитна линия, подчертава ЕК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments