Европа е изправена пред предизвикателството на ваксинацията

0

Пристигането на ваксини за борба с пандемията е постигнато чрез научни, индустриални и дипломатически подвизи. И все пак кампаниите за ваксинация започват да объркват няколко страни в Европа. Завършила с нотка надежда с пристигането на очакваните ваксини като единственото истинско оръжие срещу Covid-19, годината започва объркано в няколко европейски страни, където стартират кампании за ваксинация при логистични условия особено трудни политически и психологически.
И все пак пристигането на тези ваксини е постижение. На първо място, научен и индустриален подвиг: трябва да поздравим изключителните човешки усилия, положени от изследователи, фармацевтичната индустрия и властите на някои развити страни, които са осигурили необходимото финансиране, за да могат лабораториите да извършват това в рекордно кратко време.
Политически и дипломатически подвиг тогава в рамките на Европейския съюз (ЕС): да се избегне надпревара за ваксини между държавите-членки, която би имала дори по-пагубни последици от тези, причинени от недостига на маски през пролетта, доставката от 27-те държави-членки по отношение на ваксините е централизирана от Европейската комисия, отговорна за разпределението на дозите, пропорционално на населението на всяка държава. През 2020 г. ЕС поръча около 2 милиарда дози за общо население от 450 милиона души от шест фармацевтични компании, без да знае кои ваксини ще бъдат налични първи, коментира le monde.
Лесно е да си представим неравенствата и въздействието върху цените, които би създала нерегулираната конкуренция между държавите-членки. Това несъмнено е с мащабния стимулиращ план за подкрепа на икономиките, най-положителното решение, взето от ЕС през 2020 г. Дори Унгария, която предизвика Брюксел, като получи с фанфари първата доставка на руски ваксини Sputnik през Ноември, най-накрая избра за ваксини, разпространявани и лицензирани от ЕС.

Изпълнението на кампаниите за ваксинация, за които всяка държава определя условията, както намери за добре, е сложно. Националните правителства зависят от темпото на Европейската агенция по лекарствата (EMA), която отговаря за одобряването на пускането на ваксините на пазара. Великобритания, която напусна ЕС, успя да започне да ваксинира населението си в началото на декември под натиска на неконтролирано избухване на епидемията. Германия, чието обществено мнение беше нетърпеливо, тъй като беше една от нейните компании, BioNTech, която произведе първата ваксина заедно с Pfizer, трябваше да поиска от ЕМА да ускори и дори започна ваксинацията на 26 декември, 24 часа преди планираната дата за целия ЕС. Холандия реши да не започва до 8 януари.

След инокулирането на първата доза на 238 000 души, предимно болногледачи, германските власти отбелязват време, подобно на британците, които са ваксинирали един милион: производственият капацитет в световен мащаб не се поддържа, каза европейският комисар за здравето, Стела Кириакидес, пред нарастващата критика в Германия. Очаква се разрешението на EMA, планирано за 6 януари, на втора ваксина, произведена от Moderna, да засили запасите.
Критиците също се увеличават във Франция, която, след като ваксинира само около 500 души на седмица, изглежда не страда от недостиг, а от бавност и липса на подготовка. Подобно на другите етапи на тази пандемия, фазата на ваксинация изисква гъвкавост, смирение и организация. Някои имат повече от други.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук