Европа прогнозира година на високи цени на газа

0

Цените на газа в Европа ще останете високи през цялата 2022 г., дори и след края на отоплителния сезон, казва икономистът  Марсел  Салихов. В разговор с  Lenta.ru  той трябва, че през лятото, въпреки жегата, ще има нужда от попълване на подземните газови хранилища.

Газпром не  е резервирал  за февруари капацитет на газопровода Ямал-Европа за транзит през Полша. На търга беше предложен обем от 89,1 милиона кубически метра на ден.

„Всъщността на това не се дължи на необходимото на Газпром, а на европейското ниво на заявки от компании за допълнителни доставки. Когато има оферти за купуване на газ на място в пазара, тогава, разбира се, се резервира и капацитет. Е, цената на газа ще продължи да се актуализира скоро не с това, а със ситуацията с фактор за търсене и температура“, отговори Салихов.

Въпреки факта, че сега цените на малко по-ниски, отколкото през декември, и възлизат на около хилядата на долара, икономистът се появява, че дори това е доста високо ниво. Ако цената на енергийния носител ще продължи да намалява, това все още ще остане интересен за сумата.

„Според настоящите прогнози най-вероятно високото ниво на цените ще се запази дори и след края на отоплителния сезон, тъй като празните съоръжения ПГХ ще трябва да се попълват и те със сигурност ще бъдат изчерпани до пролетта“, заключи Салихов.

По-рано Gas Infrastructure Europe (GIE) съобщи , че съоръженията за съхранение на газ в Европа са празни до 49,33 процента. Това е с 16 процентни пункта по-ниско от средното за последните пет години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук