Европейските крайнодесни подписаха съвместна декларация около Орбан, Салвини и Льо Пен, но без да се обединява в Парламента

0

Марин Льо Пен и около петнадесет крайнодесни или ултраконсервативни европейски партии, водени от унгарския министър-председател Виктор Орбан Фидес, публикуваха „съвместна декларация“, представена като „първият камък“ на „Велик съюз в Европейския парламент“ насочена към „реформиране на Европа“. Сред подписалите са още лидерът на Италианската лига Матео Салвини, този на Полската партия „Право и справедливост“ (ЯП) Ярослав Качински, шефът на испанската формация Vox Сантяго Абаскал и лидерът на Fratelli d’Italia (неофашист) ), Джорджия Мелони.

Европейският съюз (ЕС) „продължава да следва федералисткия път, който неумолимо го отдалечава от народите, които са биещото сърце на нашата цивилизация“, пишат шестнадесетте подписали, посочва le monde. „Въоръжени с това наблюдение, най-влиятелните патриотични партии на континента са разбрали колко е важно да обединят усилията си, за да имат по-голямо влияние в дебатите и да реформират ЕС“, добавят те, заявявайки, че искат да посочат „очертанията на съвместните действия“.

Откакто унгарският „Фидес“ напусна консервативната политическа група на Европейската народна партия (ЕНП), Орбан търси нови съюзници и се носят слухове за състава на нова националистическа група. През последните месеци обаче опитите за прекомпозиция изглеждаха подхлъзващи и изявления, понякога противоречиви, излизаха от главните герои.

В петък Орбан се качи на сцената, подписвайки документа. „Тази декларация е за бъдещето на ЕС, защитата на нациите, семействата и традиционните християнски ценности,“ обясни той. Текстът носи своя отпечатък, той призовава по-специално за създаването на „механизъм за защита на държавите-членки с участието на национални конституционни съдилища“, начин за заобикаляне на Люксембургския съд, който цензурира няколко унгарски и полски закони в противоречие с върховенството на закона.

Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук