Европейският съюз подписа споразумение след Брекзит

0

Споразумението, което поставя рамката на прекъсването между Обединеното кралство и Европейския съюз, също трябва да бъде парафирано в сряда на 30 декември от британския премиер Борис Джонсън. Два дни преди излизането на Великобритания от единния европейски пазар, лидерите на Европейския съюз подписаха споразумението след Брекзит, съобщава le monde. След кратка церемония, проведена в Брюксел в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния колега от Европейския съвет (представляващ държавите-членки), Шарл Мишел, документите ще бъдат изпратени в Лондон. Британският премиер Борис Джонсън също трябва да парафира текста от 1246 страници, преди да бъде разгледан от депутатите. Одобраването му не би трябвало да представлява проблем, предвид мнозинството, което Джонсън има в Камарата на общините. Това е последната стъпка (след зелената светлина от двадесет и седемте по-рано тази седмица) преди двете страни да могат да ратифицират споразумението в екстремни условия за влизане в сила в четвъртък, 23:00 ч. по лондонско време ( полунощ в Брюксел). Прилагането му обаче остава временно, докато се гласува от евродепутатите, което ще се проведе едва през първото тримесечие на 2021 година. „Споразумението, което подписахме днес, е резултат от месеци на интензивни преговори, в които Европейският съюз показа безпрецедентно единство“, заяви Шарл Мишел в изявление. „Това е справедливо и балансирано споразумение, което напълно защитава основните интереси на Европейския съюз,“ добави той.
От своя страна британският премиер счете, че законопроектът, представен на депутатите, „показва, че Обединеното кралство може да бъде както европейско, така и суверенно“. След като обеща да бъде „най-добрият приятел и съюзник на ЕС“, той добави: „Ще отворим нова глава в нашия национален разказ, сключвайки търговски сделки с целия свят и потвърждавайки , че Кралството остава обединено като сила за добро, либерално и насочено навън.
Очаква се текстът да бъде обсъден само за няколко часа от депутатите преди гласуване в ранния следобед. Тогава ще дойде ред на лордовете в горната камара да решат. Консервативното правителство има голямо мнозинство и Киър Стармер, лидер на лейбъристката опозиция, призова „войските“ си да подкрепят сделката, въпреки опасенията от икономически и социални последици.

От страна на консерваторите, най-твърдите привърженици на Европейската изследователска група за Брекзит са се подредили с аргумента, че сделката „запазва британския суверенитет“. Само малката северноирландска юнионистка партия DUP, която е благоприятна за Brexit, но срещу митнически контрол между британската провинция и останалата част на Обединеното кралство, ще се противопостави на текста, както и еврофилите на Либерално-демократическата партия и шотландската партия за независимост SNP .
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук