Европейският съюз признава „недостатъчност“ на капацитета за производство на ваксини

0

От Банкок до Атина, много държави затягат ограниченията за коронавируса, броят на случаите в САЩ надхвърли границата от 20 милиона. 2021-та година не е започнала добре. Британският вариант на SARS-CoV-2 (наречен VoC 202012/01), считан за по-заразен, продължава да се разпространява по планетата. Ваксинационните кампании изпитват закъснения в много страни, особено в Европа. Ограниченията се затягат, информира le monde.
Пандемията е убила най-малко 1,8 милиона души по света с почти 84 милиона заразени, според доклад. Началото на ваксинацията е обект на критики в цяла Европа – особено във Франция, където бавността на процеса е тревожна, и в Германия, където лекарите изразяват съжаление, че на болничния персонал не се дава приоритет поради липса на достатъчно дози. „Тези трудности засега не се дължат на обема на поръчките, а на недостатъчността на производствения капацитет в световен мащаб“, обясни европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес в интервю за Германската агенция DPA.
След като поръча през ноември 200 милиона дози от ваксината, разработена от американския Pfizer и германския BioNTech, ЕС упражни опция за закупуване на допълнителни 100 милиона за 2021 г. Ваксинационната кампания започна през уикенда последно в двадесет и седемте страни от ЕС, след зелената светлина от Брюксел, дадена на тази ваксина в края на декември, първата разрешена в Съюза. „ЕС предостави финансиране на BioNTech . Ситуацията ще се подобрява малко по малко, казва Кириакидес. „Отново сме готови да помогнем за увеличаване на производствения капацитет “, настоя тя. BioNTech планира да пусне ново производствено звено в Марбург (Германия) от февруари.
В допълнение към Pfizer-BioNTech, ЕС сключи още пет договора (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Moderna и CureVac) и обмисля да подпише такъв с Novavax. „Разбрахме се в ЕС да не слагаме всичките си яйца в една кошница . Ако всички тези ваксини в процес на разработване бъдат одобрени, ЕС ще разполага с над 2 милиарда дози за всички 450 милиона европейци и техните съседи “, добави Кириакидес.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук