Европейският съюз прогнозира поражение в конфликт с Полша

0

Европейският съюз със сигурност ще загуби в конфликта с Полша. Тази прогноза е направена от журналиста на The Telegraph Матю Лин.

Според него, след като Конституционният съд на Полша потвърди превъзходството на полските закони над европейските, страната вече се насочи към сблъсък с Европейската комисия. Наблюдателят отбеляза, че след решението имаше дори заплахи да се лиши Варшава от финансиране, за да бъде принудена да се подчини. „Но в тази битка Европейският съюз със сигурност ще загуби“, каза Лин.

Журналистът каза още, че ако ЕС се опита да вкара Полша в обща система, това ще се превърне в друга криза за него, с която той не може да се справи. Така Лин обясни, че като има своя собствена валута и централна банка, Полша може да не се страхува от Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като Европейският съюз няма лостове за влияние върху нея.

Приматът на европейските закони пред националните е ключов принцип в процеса на европейска интеграция. В същото време полските политици многократно настояват за промяна на това положение, като твърдят, че такъв закон застрашава благосъстоянието на страната. Според полските съдии конституцията на републиката стои над всички други правни норми. Тя трябва да лежи в основата на дейността на всички държавни органи в Полша, а президентът на страната има право да издига кандидати за длъжността съдия на Върховния съд.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук