13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕвропейски градове даряват генератори за Украйна, за да ѝ помогнат да издържи...

Европейски градове даряват генератори за Украйна, за да ѝ помогнат да издържи приближаващата зима

Най-големите европейски градове ще дарят генератори и трансформатори, за да помогнат на украинците да преживеят тежката зима, като част от кампания, стартирала днес, съобщи Ройтерс.

От миналия месец Русия атакува с ракети с голям обсег и дронове украинските системи за електроснабдяване и отопление.

Москва твърди, че целта е да се намали боеспособността на Киев, за да бъде принуден да преговаря.

„В момента десет милиона украинци са без електричество в резултат на руските атаки срещу критична цивилна инфраструктура“, заяви председателката на Европейския парламент Роберта Мецола на пресконференция по повод кампанията „Генератори на надежда“.

„Европейският парламент и ЕС показаха забележителна солидарност с Украйна по отношение на хуманитарните, военните и финансовите въпроси. Сега (украинците) се нуждаят от практическа подкрепа, за да издържат през зимата“, каза Мецола.

Парламентът на ЕС стартира кампанията с Юроситис – мрежа от над 200 града в 38 държави. Градовете ще бъдат призовани да осигурят генератори, които да осигуряват електроенергия в основни обекти в обхванатата от война Украйна, включително болници, училища, съоръжения за водоснабдяване, центрове за оказване на помощ, убежища и кули за мобилни комуникации.

„Трябва да действаме незабавно“, заяви Дарио Нардела, президент на Юроситис и кмет на Флоренция. „Зимата е пред нас, няма ток и газ, няма време за губене“, подчерта той.

Помолен да изчисли броя на генераторите, които ще бъдат ще бъдат дарени, той каза, че потенциално броят им може да достигне няколко стотици, включително генератори с промишлени размери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments