Европейски план за възстановяване: Има начини да се заобиколи полско-унгарското вето

0

Юристът Себастиен Платон отбелязва в анализ пред le monde, че има достатъчно правни аргументи, които да отменят полско-унгарския отказ. През последните дни европейската преса широко коментира, че Полша и Унгария са наложили вето върху плана за възстановяване след коронавируса в размер на 750 милиарда евро (от който те самите ще са до голяма степен бенефициенти) заради тяхното противодействие механизмът, позволяващ спирането на европейските фондове в случай на нарушаване на принципа на правовата държава (известен като „механизъм за определяне на принципа на върховенството на закона“). Трябва обаче да се отбележи, че това вето не е нито окончателно, нито непреодолимо.Нека се върнем за момент към спорната точка. Механизмът за обвързване с върховенството на закона позволява на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който обединява правителствата на държавите-членки, да спре с квалифицирано мнозинство плащането на определени европейски фондове на държава-членка в случай на нарушение на принципа на върховенството на закона. Следва да се отбележи, че в случай на такова спиране интересите на бенефициерите на средствата ще бъдат запазени, тъй като засегнатите държави все още ще имат задължението да плащат обещаните суми, но от собствения си национален бюджет, а не от европейските фондове.Унгарското правителство твърди, че този механизъм ще „накаже“ правителствата, които заемат твърда позиция по отношение на имиграцията.
Това е явна лъжа. Простото четене на текста ни информира, че спирането е възможно само в случай на нарушение на принципите на правовата държава, засягащо или сериозно заплашващо да засегне стабилното финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на интересите на финансови институции по достатъчно пряк начин. Това включва гарантиране, че съдиите и органите, отговорни за наблюдението на използването на тези средства, финансирани от европейския данъкоплатец, са независими от правителството, което трябва да наблюдават. Следователно нищо общо с миграционната политика.
Тъй като този механизъм изисква само квалифицирано мнозинство за приемане, унгарското и полското правителство решиха да държат европейския план за възстановяване като заложник, което от своя страна изискваше единодушие. Трябва обаче да се отбележи, че това вето все още не е изразено на нивото на Съвета, органът за вземане на решения на Съюза, а на Комитета на постоянните представители, който обединява не правителствата, а посланиците на държавите-членки. Така че засега не можем да говорим за „официално“ вето.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук