Европейски съюз: 27-те се споразумяват за минимално екологизиране на бъдещата обща селскостопанска политика

0

Двадесет и седемте най-накрая намериха компромисна основа за засаждане на семената на селскостопански консенсус. Споразумението за бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), което ще влезе в сила през 2023 г., договорено от евродепутатите и страните-членки на Европейския съюз (ЕС), беше официализирано. Да се ​​каже, че дискусиите са били трудоемки, би било подценяване. Основните линии на проекта вече бяха представени от Комисията през 2018 г. Последният кръг от тежки преговори в края на май дори завърши неуспешно. Правилата, предназначени да „озеленят“ европейското земеделие, и въпросът за по-справедливо разпределение на помощта концентрираха опозицията, посочва le monde.

Проектът представя промяна във философията в сравнение с настоящата ситуация, което прави ОСП по-малко базирана на общността. В знак на тази „ренационализация“ всяка държава трябва да представи на Комисията национален стратегически план (PSN), местен вариант на ОСП, в резултат на което ще се случва разпределението на европейската помощ за всяка територия. Това възлиза на 386 милиарда евро за седем години, включително 270 милиарда директна помощ за фермерите.

Докато приемането на бюджета, поддържано на сегашното си ниво, беше приветствано единодушно през 2020 г., бързо започнаха да се появяват разногласия относно неговото използване. С една страна, COPA-Cogeca, чадърът на Европейския земеделски съюз, представляван във Франция от Националната федерация на фермерските съюзи (FNSEA), в полза на статуквото. И от друга, множество НПО, които водят кампания за екологичен и социален преход на европейското земеделие.

Със своя Зелен пакт, определящ курса за въглеродна неутралност през 2050 г., разделен на стратегии „От ферма до вилица” и „Биоразнообразие 2030”, Брюксел от своя страна е поставил силни амбиции за трансформация на селското стопанство към по-екологично модел. Те са отразени в нов инструмент, наречен „еко-диета“. Тази премия плаща на фермерите, които приемат взискателни екологични програми. И накрая, споразумението определя на 25% от цялата пряка помощ за земеделските производители размера на помощта, която зависи от спазването на тези мерки. Страните ще могат постепенно да установят тези екорежими с минимален процент от 20% през 2023 и 2024 г. Членовете на ЕП поискаха последните да бъдат 30%.

Сн. Le monde


 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук