11.6 C
София
вторник, септември 7, 2021
НачалоПо светаЕдин от синовете на Кадафи Саади е в Турция със семейството си

Един от синовете на Кадафи Саади е в Турция със семейството си

Саади Кадафи, един от синовете на либийския диктатор Муамар Кадафи, е пристигнал в Турция заедно със семейството си, съобщи турското издание „Хаберлер“, цитирано от в. „24 часа“. Изданието цитира за източник д-р Муса Ибрахим, за когото твърди, че е последният официален говорител на Саади и близък на семейството, предава БТА.

По думите на източника Саади Кадафи е пристигнал в Турция със съдействието на турското външно министерство, за да се установи да живее в страната. Той бил предпочел Турция пред алтернативите Египет и Саудитска Арабия, които също му предложили да се установи да живее там. В интервю за „Хаберлер“ Муса Ибрахим казва: „Саади трябваше да излезе още преди две години от затвора, тъй като в съда бе доказана невинността му. Обаче военните в Триполи отказаха да изпълнят решението на съда. Но под натиска на либийския народ и на някои племена след две години се постигна освобождението на Саади. Обаче либийското правителство постави условието, че след като бъде освободен от затвора, незабавно ще замине да живее в друга държава. И той избра Турция. Всички страни се съгласиха да замине за Турция. Турското външно министерство организира неговото пристигане в Турция. Комуникираме с представител на турското външно министерство, но не мога да ви посоча името без да имам разрешение за това. Вярвам, че турското министерство на външните работи ще направи изявление по случая“.

Египет и Саудитска Арабия също заявили готовност да предоставят убежище на Саади Кадафи. Но като логистика заминаването му за Турция било по-лесно за изпълнение, а и самият Саади заявил, че предпочита Турция, където е пристигнал заедно със семейството и децата за постоянно. „Възнамерява да направи именно това. Но Саади вече е свободен човек. Може да поиска да живее на друго място. Нека не забравяме, че членове на фамилията Кадафи живеят в Египет и в Оман. Възможно е да реши да отиде там. Но в този момент има нужда да си поеме дъх“, казва Муса Ибрахим. Засега от турското външно министерство няма потвърждение на изявлението на Муса Ибрахим.

Саади е един от осемте деца на покойния Муамар Кадафи. Прекарва седем години в затвор в столицата Триполи, където са затворени много функционери на режима на Кадафи във връзка с репресиите срещу въстанието през 2011 година, което свали дългогодишния диктатор и доведе до убийството му по особено жесток начин. Твърди се, че по време на бунта през 2011 г. Саади е предвождал бригада от спецсили и участвал лично в репресиите срещу демонстранти и бунтовници. След рухването на режима на бащата Саади бяга в Нигер, но през 2014 г. бе екстрадиран и предаден на либийските власти. Твърди се, че е бил подлаган на физически изтезания и не са му разрешавали свиждания със семейството. 47-годишният сега Саади по време на режима на диктатора Муамар Кадафи се е славел с луксозния си начин на живот. Заподозрян е за убийството на популярен либийски футболист, критик на клана Кадафи, но през 2005 г. апелативният съд в Триполи го оправдава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments