20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусЕкипи на Басейнова дирекция "Черноморски район" изследват проби от водата при Болата,...

Екипи на Басейнова дирекция „Черноморски район“ изследват проби от водата при Болата, Дуранкулак и Шабла

Проби от водите на Черно море ще бъдат взети днес от екипите на Басейновата дирекция „Черноморски район“. Проследяването на състоянието на морската вода се налага във връзка с разрушаването на язовирната стена край „Нова Каховка“ в Украйна. Пробите ще бъдат взети от три пункта – залив „Болата“ край нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак.

Уверенията на властите са, че към момента няма данни за замърсяване на водите на Черно море на територията на България, както и опасност за туристическия сезон у нас. При посещението си във Варна министърът на туризма Зарица Денкова заяви, че прогнозата за развитието на туристическия сезон е изключително положителна. Министърът настоя да се вземат мерки срещу разпространението на фалшивите новини за замърсяване на водите на Черно море у нас.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е договорил с румънския си колега Мирча Фичет всекидневен обмен на резултатите от пробонабирането в Черно море. Изследванията и на двете страни към момента показват, че няма замърсяване и не се очаква влошаване качеството на морските води. Страната ни получава данни и от седмичния екологичен мониторинг на територията на Украйна.

Пробонабиране днес ще извършат експерти от Басейнова дирекция при Болата, Дуранкулак и Шабла.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments