15.7 C
София
сряда, май 4, 2022
НачалоНа фокусЕксперт: Гответе се за спиране и на нефта

Експерт: Гответе се за спиране и на нефта

България трябва да бъде готова и за случай на спиране на доставките на нефт от Русия, каза в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията.
„Не трябва да сме изненадани от това, което се случва“, отбеляза той по повод спирането на доставките на руски газ за страната ни.
„България няма от какво да се притеснява. Физическият поток от газ към България не е прекъсван“, посочи Стефанов.
„България на първо място трябва да помисли много сериозно и бързо с какви юридически методи да покаже, че това е незаконно прекъсване на договора“, подчерта Руслан Стефанов. По думите му страната ни може „да се овъзмезди през други възможни потоци, ако това мине през международен абритраж“.
За разлика от 2009 г., когато нямахме никаква алтернатива, сега вече има и кризисен план на Европейската комисия, можем да внесем газ от Гърция, Румъния и Турция, поясни експертът.
„Не се знае колко по-скъпа е алтернативата, всичко е въпрос на договорки.“
Според Стефанов българската индустрия, работеща на газ, използва количества, които дневно можем да осигуряваме от съседни страни.
В краткосрочен план, до следващия отоплителен сезон следва да се работи за осигуряването на българските граждани и бизнеса, допълни икономистът в предаването „Преди всички“.
Натискът върху цените на горивата не е спрял. Спирането на газа едва ли ще има непосредствен ефект върху него, коментира още Руслан Стефанов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments