10.8 C
София
четвъртък, септември 2, 2021
НачалоУ насЕксперт: Ново поскъпване на газа може да има още от 1 януари

Експерт: Ново поскъпване на газа може да има още от 1 януари

Поскъпването на цената на газа ще се усети в сметките ни още от 1 октомври. Може да очакваме и нови „ценови шамари” и то още от началото на следващата година. Това мнение изрази енергийният експерт Васко Начев.

„Със сигурност може да очакваме още ценови шамари, за съжалениe. И това ще се случи още на 1 януари”, заяви Начев в предаването „Здравей, България”.

Той припомни, че компонентата газ заема около 70% от ценообразуването на топлоенергия. Полезен ход обаче нямало.

„В блатото са 2 огромни камъка. Към тях са вързани на единия ТЕЦ „Марица изток”, на другия- „Топлофикация София”. Вчера г-жа Фандъкова каза, че ще й хвърли едно тънко въженце, за да предотврати потъването. Това няма как потребителите да го усетят, защото не може с палеативни мерки да се реши кардинално този въпрос. Това е глобално сбъркана политика за нефта и газа”, каза Начев.

Той посочи като грешна стъпка на германския канцлер Ангела Меркел обявените й намерения към 2040 страната да не ползва газ. Друг грешен ход било изявлението на шефа на ЕЦБ, че институцията вече няма да дава пари в посока газ.

„Този бранш изисква много капиталовложения. При такива изявление си давате сметка как се дърпат инвеститорите”, заяви Начев.

Системата обаче не би могла да понесе, ако всички преминат на отопление с климатик.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments