5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоУ насЕКСПОЗИЦИЯ НА МУЗЕЯ „ТИХА НОЩ“ ОТ ГРАД ВАГРАЙН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В...

ЕКСПОЗИЦИЯ НА МУЗЕЯ „ТИХА НОЩ“ ОТ ГРАД ВАГРАЙН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В БУРГАС

По идея на Почетното консулство на Австрия с подкрепата на Община Бургас и Културния съюз „Blaues Fenster“ се предвижда представяне на експозиция на музея „Тиха нощ“ от град Ваграйн в Бургас.

Конкретният период ще бъде обявен по време на официалната визитата в Бургас от 12 до 15 май на заместник-кмета на Община Клайнарл, ръководителят на Туристическия съюз Ваграйн, директора на Културния съюз “Blaues Fenster“, директорът на училището и бивш кмет на Ваграйн.

Посещението се реализира в рамките на проекта „Advent der Kulturen“. Програмата на делегацията предвижда срещи с областния управител на Област Бургас, с кмета на град Бургас, с директори на училища, посещения на музеите в град Бургас, посещение на музеите на остров Св. Анастасия, Ченгене скеле, музеи в Несебър.

По инициатива на Почетния консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова през ноември 2019 година, в рамките на проекта „Advent der Kulturen“ Регионален исторически музей -Бургас представи с голям успех етнографска, коледна изложба в музея „Тиха нощ“, Ваграйн, провинция Залцбург, Австрия.

Представена беше и програма от фолклорна група от с. Люляково и на ансамбъла „Атанас Манчев“, Бургас. В музея беше показано приготвяне на български коледни ястия. Българската експозиция беше представена в музея „Тиха нощ“ във Ваграйн, посветен не само на живота и творчеството на свещеника Йозеф Мор (1792-1848), който написал текста на песента „Тиха нощ“ през 1816 г., но и на популяризирането песента. Мор прекарва последните единадесет години от живота си като викарий във Ваграйн. Музиката на изключително популярната песен е на органиста Франц Грубер.

В рамките на този проект през 2019 г. пътуваха и учители и ученици от Професионалната гимназия по туризъм, Бургас, които се срещнаха с ученици и учители от училище в община Ваграйн и участваха там в съвместни обучения. Бяха представени приготвени от учениците български ястия на Коледния базар във Ваграйн, които бяха приети много добре от посетителите му.

 

СНИМКИ: Стефка Делчева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments