17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусЕкстремните цени изчистиха дългове в енергетиката

Екстремните цени изчистиха дългове в енергетиката

Въпреки намаляващите енергийни цени, държавните дружества са успели да поизчистят дълговете си, става ясно от справките за финансовото им състояние за първото тримесечие на 2023 г, съобщава „24 часа“. Причината – екстремните им стойности миналата и по-миналата година.

Суперзадлъжнялата ТЕЦ “Марица-изток 2” например е погасила изцяло задълженията си към Българския енергиен холдинг (БЕХ), плащайки му 1,048 млрд. лв. Паралелно с това отчислява 5% от приходите си от продадения ток във фонд “Сигурност на електроенергийната система” – 38,15 млн. лв. Има и второ плащане, което

отива за компенсации на бизнеса

за цените над 200 лв. за мегаватчас за първото тримесечие, което е в размер на 25,27 млн. лв. Централата си е платила и емисиите, които БЕХ беше задължена да ѝ купува.

Намалението на борсовите цени напоследък и повишените квоти за емисии парникови газове ограничават централата да реализира производство на ток на цени, които да покриват разходите ѝ и да осигурят нормална възвръщаемост.

Но през първото тримесечие държавният тец все още е на плюс, приходите са 768,98 млн. лв. при 1,091 млрд. лв. при пиковите цени на тока през първото тримесечие на 2022 г.

Движението на паричните потоци във финансовия отчет на БЕХ показва още, че

“Булгаргаз” е погасила 200 млн. лв. заем

от холдинга, взет на 25 февруари 2022 г. Отворена е нова кредитна линия към дружеството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments