ЕК дава условна зелена светлина за сливането на PSA и Fiat Chrysler

0

Брюксел разреши сливането между PSA и Fiat Chrysler, за да образува четвъртата по големина автомобилна група в света, при условие че и двете компании поемат ангажименти за запазване на конкуренцията в малките комунални превозни средства. При условие за спазване на поредица от ангажименти, предложени от двете групи, Европейската комисия разреши в предложеното сливане на 30 милиарда евро на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и PSA (Peugeot, Citroën).
Зелената светлина от Брюксел ще позволи създаването на нова група, наречена Stellantis, която трябва да помогне на FCA и PSA да се справят с двойното предизвикателство на автомобилната индустрия за финансирането на чисти превозни средства и спада в търсенето, свързан с Covid19 пандемия, коментира le monde.

„В състояние сме да разрешим сливането между Fiat Chrysler и Peugeot SA, тъй като техните ангажименти ще улеснят навлизането и разширяването на пазара на леки търговски микробуси“, се казва в изявлението на Маргрете Вестагер, вицепрезидент на Европейска комисия, отговорна за конкуренцията. „На другите пазари, на които двамата производители на автомобили работят в момента, конкуренцията ще остане силна след сливането“, добави тя.
Решението в Брюксел е следствие на задълбочено разследване, по време на което PSA по-специално предложи да засили Toyota в сегмента на комуналните услуги. Французите и италианско-американската компания FCA също са упълномощили своите дилъри в определени градове да ремонтират превозни средства на конкурентни марки. Сливането между двете групи, извършено изцяло в акции, ще обедини марки като Fiat, Jeep, Dodge, Ram и Maserati с тези на Peugeot, Opel и DS, като същевременно се цели намаляване на разходите от 5 милиарда. евро, без затваряне на заводи.

Изправени пред кризата поради коронавируса, Fiat и PSA трябваше да изменят проекта си през септември, представен през декември 2019 г., за да укрепят и да запазят баланса, разработен преди пандемията. Двете групи се надяват да завършат сливането си до края на първото тримесечие на 2021 година.
Сн. Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук