ЕК забранява сламките?

0

Комисията трябва скоро да приеме „насоки“, върху които производителите, особено производителите на биопластмаси, се опитват да повлияят, за да избегнат забрани. Това е голям европейски успех: през май 2019 г. беше приета амбициозна директива за рекордно кратко време за борба срещу пластмасите за еднократна употреба. Текстът забранява дузина продукти за еднократна употреба (прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, памучни тампони и др.), намалява други и разширява принципа „замърсителят плаща“ на определени производители (контейнери за бързо хранене , фасове …). Той е насочен конкретно към бича на замърсяването на океаните, като изчислява, че продуктите, засегнати от директивата, представляват малко повече от половината от отпадъците, открити на европейските плажове.
Но краят на историята все още не е съвсем дошъл, тъй като Европейската комисия трябва да приеме преди края на декември „насоките“, които определят какво попада или не в полето на този законодателен акт.
Случаят с пакета чипс е емблематичен в това отношение. Проектът за насоки уточнява също така, че големите пакети трябва да бъдат изключени от директивата с мотива, че не се сервират като една порция и следователно не се считат за еднократна употреба. „Този критерий няма много смисъл за тези опаковки, които много добре могат да попаднат в околната среда“, каза Джъстин Мейло, координатор на Rethink Plastic.
В допълнение към този въпрос за размера, дебатите се фокусират главно върху самото определение за пластмаса. Директивата включва в своя обхват биопластика – получена от растителни или животински материали и биоразградима – с изключение на естествени полимери, които не са химически модифицирани. Тази рамка обаче позволява да се изключат някои материали, като вискоза или целофан. Това е вариант, разгледан от Комисията в работен документ, с който Le Monde разполага.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук