19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕК подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците, засегнати от вноса...

ЕК подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците, засегнати от вноса на украински селскостопански стоки

Европейската комисия съобщи, че подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на украински селскостопански стоки. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предложила това да бъде една от трите мерки, които да бъдат предприети в отговор на писмото на пет държави, сред които и България.

Днес следобед зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис ще обсъди въпроса с министри от петте държави и от Украйна, отбеляза говорител на комисията. По неговите думи ЕК настоява въпросът да намери решение с общоевропейски подход.

Фон дер Лайен заявява в писмото, че напълно разбира изразените от петте държави притеснения, поясни говорителят. Той добави, че досега ЕК е предоставила 56,3 милиона евро за земеделците в ЕС, засегнати от украинския внос.

Комисията предвижда също да наложи предпазни мерки по действащите правила за вноса на някои видове семена, сред които и от слънчоглед. Комисията предприема разследване за вноса на други чувствителни стоки, добави говорителят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments