17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусЕК призна: Вносът от Украйна засяга пазарите в България и страни от...

ЕК призна: Вносът от Украйна засяга пазарите в България и страни от ЕС

Европейската комисия представи доклад, който отчита, че вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС.

Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г., особено рязко при птичето месо и яйцата. Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството, се отбелязва в документа.

Износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7 на сто спрямо миналата година, особено при царевицата. Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57 на сто. Очаква се намаление с 2,9 на сто на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4 на сто за година, се допълва в доклада.

Износът на живи животни от ЕС се е увеличил с 1,2 на сто миналата година. Очаква се Румъния допълнително да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, вместо да изнася за страни извън ЕС.

Износът на живи животни от ЕС се очаква да спадне с 3,5 на сто тази година заради високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море, се отчита в документа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments