-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕК: Промени по Плана за възстановяване само в изключителни случаи

ЕК: Промени по Плана за възстановяване само в изключителни случаи

След като планът за възстановяване и устойчивост на дадена държава е бил одобрен от страните членки, промени по него могат да се искат само при изключителни случаи и когато държавата покаже, че не може да изпълни част от него поради обективни обстоятелства. Това заяви говорителката на Европейската комисия Верле Нойц, цитирана от БНР.

Тя направи коментара си в отговор на въпрос за решението на Народното събрание, с което то задължи правителството да предоговори плана в сектор „Енергетика“. Нойц посочи, че въпросното решение все още не е получено в Европейската комисия.

С пълно единодушие родните депутати приеха да бъде поискано отпадане на поетия от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. и продължаване на работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

По думите на говорителката на ЕК ревизираният план трябва да отговаря на всички критерии за оценка на регламента за възстановяване и устойчивост, в т.ч. и 37 на сто от разходите да бъдат насочени за климата. България е най-разчитащата на въглерод икономика и ясните ангажименти на страната по препоръките за декарбонизацията бяха ключов елемент за одобрение на плана на България, допълни тя.

Планът за възстановяване и устойчивост, както и другите инструменти на ЕС, допринесоха за над 5 млрд. евро финансова подкрепа за декарбонизацията на българската енергийна система, като ще доведат до справедлив преход, който да гарантира, че нито един гражданин няма да бъде захвърлен зад борда, поясни Нойц.

Тя бе категорична, че след като планът е бил одобрен през май миналата година, то усилията трябва да бъдат насочени към неговото изпълнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments