16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕК ще наложи частично ембарго на вноса на руски петрол

ЕК ще наложи частично ембарго на вноса на руски петрол

След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол.
Забраната е част от шестия пакет от санкции и ще засегне само доставките по море, но не и вноса по тръбопроводите. Това обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за Европейския съюз.
В Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че със споразумението се прекъсва „огромен източник на финансиране за военна машина на Москва“.
По време на продължаващата среща на върха в Брюксел Мишел коментира също, че максималният натиск върху
Русия ще сложи край на войната, а петролното ембарго съкращава огромен източник за финансиране на военната машина.
Мишел отбелязва, че решението е компромисно – „за“ налагане на санкции на Москва, но и съобразено с позицията на Унгария.
Ето какво заяви по-рано унгарският премиер Виктор Орбан: „Ние сме готови да подкрепим шестия пакет, ако има решения за сигурността на енергийните доставки на Унгария. Досега нямаме такива. Решението за тръбопровода не е лошо. Но са ни необходими гаранции, че в случай на инцидент с тръбопровода през Украйна, ще получаваме руски петрол от други източници. Ако ги получим, добре“.
Лидерите на 27-те решиха също да отпуснат повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна с цел по-добрата ѝ „финансова ликвидност“.
Като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, евролидерите решиха още, че най-голямата руска банк – „Сбербанк“, ще бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT.
Срещата на върха в Брюксел ще продължи и днес.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments