5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусЕмилиян Гебрев: Не изнасяме оръжия нито за Украйна, нито за Русия

Емилиян Гебрев: Не изнасяме оръжия нито за Украйна, нито за Русия

Никой български производител не изнася оръжия нито за Украйна, нито за Русия, обяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ Емилиян Гебрев – оръжеен производител и търговец. „Ние нямаме към днешна дата каквото и да било отношение по въпроса. От 2014 г., когато бяха Минските споразумения, за тази дестинация по никаква причина не е изнесено и едно войнишко копче“, заяви Гебрев. По думите му търговията с оръжие е най-контролираната и регламентираната дейност. „Комисия контролира експорта на оръжие и боеприпаси, те са хората, които взимат съответните решения политически. Това се контролира от митница, полиция, държавна агенция, национална сигурност“, посочи той.

„Групата заводи, които са в състава на фирма „Емко“ се занимават с така наречените планови доставки за страна като Индия и Алжир. Имаме планови доставки и към други страни – Полша, Чехия, Словакия, Словения, Литва, това са нашите пазари“, каза още той. „Никога за Русия аз не съм изнасял, откакто е основана компанията през 1992 г. до ден днешен“, категоричен беше Гебрев.

Той обаче припомни, че сме били част от Варшавския договор. „По тази линия като производители ние имахме своите задължения и сме доставили тогава навремето оръжия за бившия Съветския съюз. Навсякъде във всичките бивши републики има български боеприпаси и въоръжение“, обясни той. „На това технологично ниво се развиват и военните действия, с изключение на някои високотехнологични оръжия, които те са си ги имали по линията на така наречената Съветска армия“, коментира Гебрев.

„България е член на Алианса, ние трябва да се подчиняваме на така наречените колективни решения. Там присъстват министър председателя, министъра на отбраната и президента“, припомни още оръжейният търговец. „Аз имам много случаи, в които съм отказвал доставки, имам канцелиран съществуващ договор за доставки към страни от Близкия Изток. При подписан договор, при започналото производство, ние го прекратихме и понесохме доста загуби, но все пак трябва да има и морал в това време“, каза Емилиян Гебрев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments