Емил Радев иска ЕК да ни защити България от двойния стандарт при визите за САЩ

0

В отговор на двойните стандарти по отношение на визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Кипър, Румъния и Хърватия, единственото правилно решение на Европейската комисия (ЕК) е да предприеме действия, с които временно да се преустанови възможността американски граждани да влизат в Европа без визи. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЕП) Емил Радев по повод резолюцията на Европейския парламент относно задълженията на ЕК в областта на визовата реципрочност.Документът бе приет с 376 гласа „за”, 269 „против” и 43 „въздържал се”. Той няма задължителен характер, но отправя призив към Комисията в срок до два месеца да представи правен акт за отмяна на безвизовия режим за граждани на САЩ в продължение на една година, както е установено в т.нар. механизъм за реципрочност.

„Българските граждани, както и гражданите на още три държави-членки – Кипър, Румъния и Хърватия – са единствените в ЕС, които все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза”, припомни Радев. По думите му резолюцията е въпрос на солидарност между страните в ЕС. „Тя потвърждава правото на гражданите на четирите държави да пътуват безвизово до САЩ така, както го правят гражданите на останалите държави-членки”, подчерта българският евродепутат. Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния се поставя още от 2014 г., но все още не е намерил своето решение. В резолюцията се изтъква, че ЕК е задължена по закон да приеме делегиран акт за временно преустановяване на безвизовия режим за граждани на трети страни, които не са премахнали изискването за виза спрямо гражданите на някои държави-членки. Предвиденият за целта срок от 24 месеца от датата на публикуване на съответните нотификации е изтекъл още на 12 април 2016 г., се посочва в приетия документ. В него се отбелязва още, че забавянето и отказът да се прилага законодателството на ЕС подкопава доверието в Европейската комисия като пазител на Договорите.

При разглеждането на въпроса в пленарната зала на ЕП обаче еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон коментира, че въвеждането на визи за гражданите на САЩ би било контрапродуктивно, особено в условията на пандемия. Според нея чрез прилагания дипломатически подход се постига напредък, който приближава страните-членки до изпълнението на критериите за падане на американските визи. Въпреки позицията й евродепутатите ясно показаха с вота си, че очакват по-решителни действия. Те за втори път настояват ЕК да спазва правилата за визовата реципрочност, тъй като резолюция със същия призив бе приета и през март 2017 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук