Емил Радев: Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през 2019 г.

0

Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през изминалата година – 1905 дела в сравнение с 1683 дела през 2018 г. Това отбеляза пред колегите си от правната комисия на ЕП евродепутатът Емил Радев, който е докладчик от страна на ЕНП по освобождаването на Съда от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2019 г.

В доклада за работата на Съда се отбелязва още, че средната продължителност на делата е намаляла на 14,3 месеца спрямо отчетените 15,7 месеца през 2018 г. Анализът за изпълнението на бюджета сочи, че са усвоени 98,7% от 429 млн. евро. Поетапно се работи и за удвояване на броя на съдиите до 56. В момента в Общия съд те са 52-ма, като очакванията са до края на годината съставът да се попълни, стана ясно от изказването на докладчика на ЕП Жил Льобретон.

Като положителна тенденция Емил Радев определи и развитието в дигиталната област, в това число и новия инструмент „Съдебно документално досие“. „Улеснен е достъпът до съответната документация и информация за обработка на определени дела, заведени пред Съда. Създаването на общодостъпен регистър на документите също е от значение за облекчаване на работата”, допълни евродепутатът.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук