Енергиен експерт: Поскъпването на тока и парното от 1 юли е неизбежно

0

От 1 юли се очаква скок на цените на тока и парното. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране е средно поскъпването да бъде около 3% за страната. Като най-голямо ще бъде то за хората от западната част на страната, абонати на ЧЕЗ. Прогнозата е от края на май. Поскъпване се очаква и в цената на парното, на различните места – с различен процент. Стана ясно пък и че част от количествата ток, произведени от ТЕЦ „Марица Изток-2“ ще бъдат включвани към този за битовите потребители.

Енергийният експерт Васко Начев заяви в „Тази сутрин“ по БТВ, че поскъпването се налага, защото този път то не засяга само страната ни. „Всички знаем какво се случи миналата година, пандемията, спад в добивите на нефт и газ, а сега – възвръщането на икономиката в предишни позиции е причината за поскъпването“, каза той определи като несериозно твърдението на омбудсмана Диана Ковачева, че скокът в цената е необоснован.

По думите му няма как да не се съобразим с поскъпването на нефта и газа на световните пазари. „В топлоенергията нямаме никакви луфтове, под екзистенциалния минимум се върви при повишаването“, уточни експертът. Начев посочи, че пазарът на електроенергия за битовите потребители е строго регулиран и поскъпването няма да се усети драстично, при тока за бизнеса обаче положението е различно. Относно ТЕЦ „Марица Изток-2“, енергийният експерт коментира, че най-вероятно ще се търси компенсация през БЕХ, защото ако цената на емисиите се вкара в ценообразуването на електроенергията, то сумата наистина ще стане непосилна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук