Енергийната криза помага на Русия да укрепи позициите си

0

ТАСС /. Енергийната криза допринесе за факта, че Русия привлече допълнителен лост на световната сцена, докато САЩ рискуват да загубят своята стратегическа мощ. Тази оценка е дадена в редакционна статия, публикувана на уебсайта на The Wall Street Journal. Авторите на статията смятат, че на фона на миграционната криза, пандемията и инфлацията, САЩ все още не са усетили напълно въздействието на енергийната криза. „В Европа цените на енергията са се увеличили пет пъти през последната година и руският президент Владимир Путин обръща тази ситуация в полза на Русия“, отбелязва The Wall Street Journal.

Според изданието „енергията е източникът на стратегическата мощ на Америка, която тя рискува да замени за климатичните мечти“.

Енергийната система, насочена към премахване на изкопаемите горива, „увеличи зависимостта на Европа от природния газ, чийто основен доставчик е Русия“, отбелязват авторите на статията. Това според тях „създава лост за стратегически натиск върху руския„ Газпром “, който не бърза да ускорява производството, въпреки исканията на европейските политици“.

Сн. ТАСС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук