-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусЕнергийният министър: Проблемът е, че се купува газ чрез непрозрачни практики

Енергийният министър: Проблемът е, че се купува газ чрез непрозрачни практики

Вчерашните дебати прехвърлиха нормалната граница на общуване между партиите, каза в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той коментира размяната на реплики в пленарната зала между бившия премиер и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и предложения за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ – СДС – Николай Павлов по темата за доставките на газ при дебатите за ново правителство.

„Нямам пряко наблюдение върху работата на „Булгаргаз“ по времето на Николай Павлов, знам каква е ситуацията, която ние наследихме“, добави Росен Христов.

„Смятам, че служебният кабинет не трябва да се намесва в политическите дебати. Ние сме експертно правителство с много ясна задача – да осигуряваме нормално функциониране на държавата, докато бъде избрано редовно правителство“, отбеляза служебният министър.

Той обясни, че като цяло доставките на газ се извършват или от фирми-производители, или от търговци, като има огромни международни компании, които се занимават с този бизнес. Проблемът не е дали се купува от производител, или от търговец, а когато се купува чрез непрозрачни практики, посочи Росен Христов.

„Когато не се организират търгове и процедури, когато се договаря пряко и цената е много по-висока от тази, която би могла да се постигне при пазарни условия и процедури. Случаят със закупуването на газ от април до август в България е точно такъв“, заяви той.

„Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого. Със сигурност са се облагодетелствали търговците“, каза той и добави, че сумата е голяма.

Росен Христов съобщи още, че в Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг са взели решение да закупят климатици за домакинствата в наводнените карловски села, които все още изпитват недостиг на отопление. „Скоро те ще бъдат дарени на тези абонати, а в момента преговаряме да дарим и електроенергията. Опитваме се да организираме тази енергия да е изцяло от възобновяеми източници“, каза Росен Христов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments