11.1 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоНа фокусЕнергийни министри ще обсъдят в София регионален координационен център

Енергийни министри ще обсъдят в София регионален координационен център

Министрите на енергетиката на 8 държави се събират в София, за да обсъдят енергийната сигурност и работата на бъдещия регионален координационен център, който ще управлява дейността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа.

Участници в срещата са министрите от България, Украйна, Азербайджан, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония.

В международния форум ще се включат премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и генералният директор на Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

При посещението на вицепремиера Асен Василев в Брюксел преди седмица, след спирането на руските доставки на газ, стана ясно, че България може да бъде координационен  център.

„Това, което обсъдихме с Комисията и това, което се случва с регионалния координационен център е, че България не само може да достави трите милиарда кубика, които са необходими на страната, но може да достави и допълнителни 17-20 милиарда кубика към Европа и региона извън това, което е необходимо на България.

Точно по тази причина в България се ситуира регионалния координационен център, който да организира всички тези доставки. Покупката на този газ и употребата по най-добрия начин на системните връзки на всички държави“, заяви вицепремиерът Асен Василев преди седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments