ЕП и Съветът в спор за механизма за върховенството на закона

0

Преговорите между ЕП и Съвета за върховенството на закона продължават, когато законодателите ще се срещнат за петия триалог относно механизма за обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона
След приключване на четвъртия кръг на неформалните законодателни преговори със Съвета, преговарящите от страна на Европейския парламент заявиха в четвъртък:
„Днес не постигнахме компромис относно механизма за обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона. Всичко все още предстои да бъде договорено. След провеждането на вътрешни дискусии в Европейския парламент ще се върнем за петия кръг тристранни срещи през ноември.“ Следващият кръг от неформални междуинституционални преговори ще се проведе през следващите седмици.

Европейският парламент имаше готовност да започне междуинституционални преговори по регламента за „обвързаност с върховенството на закона“ още през януари 2019 г., когато евродепутатите одобриха позицията си на първо четене.

 

Основното искане на Парламента беше реално обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона и основните права в държавите членки чрез „приложим механизъм“, който да може да бъде задействан ефективно. Те също така призоваха крайните получатели на средства от ЕС да бъдат защитени и Парламентът да бъде включен в процеса на вземане на решения.

 

В скорошно проучване в целия ЕС (проведено през октомври 2020 г.), 77% от европейците настояват, че ЕС трябва да предоставя средства на държавите членки, само ако националното правителство прилага принципите на правовата държава и демокрацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук