ЕП не приема извинения за забавяне на плана за възстановяване

0

Съветът и страните в ЕС трябва да направят така, че средствата за възстановяване да потекат скоро. Това заяви шефът на бюджетната комисия Йохан ван Овертфелд.

Председателят на парламентарната комисия по бюджети Йохан Ван Овертфелд (ЕКР, Белгия) определи постигнатото споразумение със Съвета за дългосрочния бюджет като „доста успешно“ и „положително“. Той обаче обясни, че все още има бариери за преодоляване, преди парите по плана за възстановяване да достигнат до гражданите и фирмите в Европа, и призова Съвета и страните в ЕС да финализират процеса.

 

Парламентът възнамерява да даде окончателното си одобрение на дългосрочния бюджет на пленарната сесия в края на ноември, заяви Ван Овертфелд. Депутатът подчерта, че Парламентът никога не се е опитвал да бави нещата: „В последните седмици имаше изказвания, че Парламентът е отговорен за забавяния. Престанете с това! Това никога не е било така и със сигурност не е така в момента“.

Председателят на бюджетната комисия отбеляза, че одобрението на плана за възстановяване на ЕС от кризата сега зависи от Съвета и страните членки. Това трябва да се случи с единодушие в Съвета, а след това всяка страна трябва да ратифицира решението за заемане на средства. Според Ван Овертфелд това означава, че в най-добрия случай Комисията ще може да започне набирането на средства на пазара в ранната пролет на 2021 г.

Той засегна въпроса с писмото, отправено от унгарския министър-председател Виктор Орбан на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което Орбан заплашва с вето върху бюджета и плана за възстановяване. Унгарското правителство има резерви относно предварителното споразумение между Парламента и Съвета за изграждане на механизъм за спиране на плащанията към страни от ЕС, които нарушават принципа на правовата държава.

„Знаем, че има проблем с г-н Орбан и с досието за върховенството на закона, но не може останалата част от Европа да продължи да чака 750 млрд. евро, които са нужни в борбата с пандемията. В момента са заплашени милиони работни места и всеки пропилян ден е ужасен за всички хора, живеещи в несигурност, и за всички компании на ръба на затварянето“.

Председателят на бюджетната комисия представи подробности за допълнителните средства, договорени от Парламента в преговорите, които ще бъдат насочени към програми за здравеопазване, изследвания и младите хора. Общият обем на тези средства е 15 млрд. евро, а още 1 млрд. евро ще бъдат заделени за справяне с непредвидени кризи.

Ван Овертфелд посочи, че споразумението със Съвета предвижда по-голяма роля за Парламента при упражняването на надзор върху начина на изразходване на средствата за възстановяване и че това е свързано с бюджетните правомощия на институцията. „Не става въпрос за права – Парламентът има дълг да упражнява надзор върху въпросните суми“.

Сн. Европейски парламент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук