11.2 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоЕвропейски хроникиЕП разкритикува правителствата на ЕС по време на дебата за „Досиетата Пандора“

ЕП разкритикува правителствата на ЕС по време на дебата за „Досиетата Пандора“

Членовете на ЕП единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията на „Досиетата Пандора“ и разкритикуваха крайно неадекватната реакция на правителствата

в продължение на повече от десетилетие.

По време на дебат в пленарна зала с представители на Съвета и Комисията само няколко дни след публикуването на изтекла информация – последното от дълга поредица разследвания, документиращи избягването на данъци и данъчни измами – евродепутатите осъдиха правителствата на ЕС, че позволяват масово избягване на данъци поради неспособността им правилно да реформират остарелите данъчни закони.

Въпреки че няколко оратори отбелязаха ограничения напредък в подобряването на законите на ЕС, те също се присъединиха към останалите членове на ЕП, като обвиниха правителствата на държавите членки и Комисията, че правят твърде малко в продължение на твърде дълго време, за да отстранят пропуските, които са известни от дълго време.

По-конкретно, евродепутатите изтъкнаха иронията на факта, че финансовите министри са решили да извадят държави от и без това неамбициозния черен списък на ЕС с данъчни убежища в същата седмица, в която излязоха наяве „Досиетата Пандора“. Според тях това доказва колко непригоден е този списък и колко спешно трябва да се актуализира процесът на съставянето му.

Те също така подчертаха, че трябва спешно да се сключи международно споразумение за данъчното облагане на предприятията и то бързо да бъде преведено в законодателството на ЕС. Накрая, много от евродепутатите изтъкнаха конфликта на интереси, пред който са изправени високопоставени политици, споменати в „Досиетата Пандора“, като министри от ЕС или държавни глави, тъй като те също участват във форумите, които са предназначени да се борят с избягването на данъци и данъчни измами.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments