ЕП учредява награда за журналистика в памет на Дафне Мариана Галиция

0

Европейският парламент учредява награда за журналистика в почит на Дафне Каруана Галиция – малтийска разследваща журналистка, убита през 2017 г. Наградата отбелязва годишнината от смъртта на Дафне Каруана Галиция на 16 октомври и ще отличава изключителни постижения в областта на журналистиката, отразяващи ценностите на ЕС.

„Наградата „Дафне Каруана Галиция“ ще отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на нашите демокрации и ще припомня на гражданите за значението на свободната преса. Наградата е създадена, за да помогне на журналистите в тяхната ценна и често опасна работа и за да покаже, че Европейският парламент подкрепя разследващите журналисти“, заявява заместник-председателят на Парламента . Годишната награда в размер от 20 000 евро ще бъде връчена за първи път през октомври 2021 г. Тя ще отличава журналисти или журналистически екипи в ЕС. Кандидатите за наградата и носителят ще бъдат определяни от независимо жури.
Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активистка срещу корупцията, която отразяваше теми, свързани с прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Досиетата от Панама. Първоначално жертва на тормоз и заплахи, тя е убита с бомба, поставена в колата ѝ, на 16 октомври 2017 г.

Отзвукът от случая и недоволството от начина на разследване на убийството доведоха до оставката на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат през януари 2020 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук