Ердоган инспектира строителната площадка на АЕЦ „Аккую“

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е пристигнал на инспекция на мястото, където се строи първата турска атомна електроцентрала – АЕЦ „Аккую“, предаде телевизия А Хабер.

Ердоган е съобщил за предстоящата инспекция на обекта пред репортери на връщане от посещението си в Сочи миналата седмица.

Президентът е пристигнал на мястото днес веднага след участието си в церемонията по изпращането на новия турски сондажен кораб „Абдулхамид Хан“ на първата му мисия в Средиземно море.

Проектът за завършването на строителството на АЕЦ „Аккую“ (в Южна Турция) бе сред темите на разговорите на турския президент в Сочи с руския лидер Владимир Путин. Ердоган посочи, че не се очаква забавяне при реализацията на проекта за атомната електроцентрала.

Спазването на графика и завършването на АЕЦ „Аккую“ навреме е много важно, тъй като тя ще покрива 20 процента от нуждите на Турция от електроенергия, отбеляза той.

Проектът е осъществяван от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99 процента от акциите се притежават от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Турция и Русия през май 2010 г.

Първият блок на атомната електроцентрала, изграждана в средиземноморския окръг Мерсин, се очаква да заработи още през следващата година.

Електроцентралата ще се състои от общо четири енергоблока и ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

На 2 август турското министерство на енергетиката направи изявление, в което изрази надежда, че разногласията между компанията „Аккую нуклеар“ („Akkuyu Nuklear“), която изгражда АЕЦ „Аккую“, и турския главен изпълнител няма да повлияят на изпълнението на най-важния енергиен проект за страната.

„Аккую нуклеар“, турското подразделение на „Росатом“, обяви наскоро че прекратява договора си с турската фирма „И Дже Ичташ“ и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с „ТСМ Енержи“. Според турския търговски регистър базираната в Мерсин „ТСМ Енержи“ е собственост на три компании със седалище в Русия. „И Дже Ичташ“ определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини „Росатом“, че се опитва „да ограничи турското корпоративно присъствие“ в проекта за АЕЦ „Аккую“.

Според турски медии спорът би могъл да застраши сроковете за завършването на АЕЦ „Аккую“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук