17 C
София
сряда, август 10, 2022
НачалоНа фокусЕрдоган инспектира строителната площадка на АЕЦ "Аккую"

Ердоган инспектира строителната площадка на АЕЦ „Аккую“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е пристигнал на инспекция на мястото, където се строи първата турска атомна електроцентрала – АЕЦ „Аккую“, предаде телевизия А Хабер.

Ердоган е съобщил за предстоящата инспекция на обекта пред репортери на връщане от посещението си в Сочи миналата седмица.

Президентът е пристигнал на мястото днес веднага след участието си в церемонията по изпращането на новия турски сондажен кораб „Абдулхамид Хан“ на първата му мисия в Средиземно море.

Проектът за завършването на строителството на АЕЦ „Аккую“ (в Южна Турция) бе сред темите на разговорите на турския президент в Сочи с руския лидер Владимир Путин. Ердоган посочи, че не се очаква забавяне при реализацията на проекта за атомната електроцентрала.

Спазването на графика и завършването на АЕЦ „Аккую“ навреме е много важно, тъй като тя ще покрива 20 процента от нуждите на Турция от електроенергия, отбеляза той.

Проектът е осъществяван от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99 процента от акциите се притежават от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Турция и Русия през май 2010 г.

Първият блок на атомната електроцентрала, изграждана в средиземноморския окръг Мерсин, се очаква да заработи още през следващата година.

Електроцентралата ще се състои от общо четири енергоблока и ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

На 2 август турското министерство на енергетиката направи изявление, в което изрази надежда, че разногласията между компанията „Аккую нуклеар“ („Akkuyu Nuklear“), която изгражда АЕЦ „Аккую“, и турския главен изпълнител няма да повлияят на изпълнението на най-важния енергиен проект за страната.

„Аккую нуклеар“, турското подразделение на „Росатом“, обяви наскоро че прекратява договора си с турската фирма „И Дже Ичташ“ и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с „ТСМ Енержи“. Според турския търговски регистър базираната в Мерсин „ТСМ Енержи“ е собственост на три компании със седалище в Русия. „И Дже Ичташ“ определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини „Росатом“, че се опитва „да ограничи турското корпоративно присъствие“ в проекта за АЕЦ „Аккую“.

Според турски медии спорът би могъл да застраши сроковете за завършването на АЕЦ „Аккую“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments