Ердоган иска да отвори „нова страница“ с ЕС

0

Турският президент разговаря по телефона с председателя на Европейския съвет. Това е първият контакт на това ниво от санкциите миналата седмица срещу страната му, пише le monde.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази желанието си да отвори „нова страница“ с Европейския съюз.В изявление, публикувано от турското председателство в края на този разговор, Анкара съжалява, че „някои непрекъснато полагат усилия да провокират кризи“. Той призова за „спасяване“ на отношенията между Турция и Европа от „този порочен кръг“. Ердоган също изрази желанието си да „започне отново“ да разговаря с ЕС, като „разгледа общата картина“ и „въз основа на взаимни интереси“. Подписаният през 2015 г. миграционен пакт може да бъде отправна точка за създаване на по-„положителен“ климат, според него.
Лидерите на срещата на Европейския съюз на върха в Брюксел бяха решили в четвъртък да санкционират „незаконните и агресивни“ действия на Анкара в Средиземно море срещу Гърция и Кипър. Работата на Турция за проучване на газ в спорни морски райони беше в центъра на напрежението от месеци.
Санкциите, наложени от САЩ срещу Турция за придобиване на руска система за противовъздушна отбрана, бяха добавени в понеделник към решенията на двадесет и седемте. „Надяваме се, че ЕС може да възприеме конструктивно и здраво отношение към Турция“, каза турският президент.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук