Ердоган смята, че ЕС няма да може да запази властта си без Турция

0

/ ТАСС /. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе с изявление , че Европейският съюз (ЕС) няма да може да запази властта си без подкрепата на Анкара. Това се посочва в изявлението, публикувано от кабинета на турския лидер.

„Европейският съюз се нуждае от нови подходи и структурни трансформации, особено по въпроса за механизма за вземане на решения. Очевидно е, че без подкрепата и приноса на Турция ЕС няма да може да запази своята мощ“, се казва в изявлението.

Според Ердоган Турция, „въпреки политиката на двойни стандарти и пречки, остава решена да постигне стратегическата цел за присъединяване към ЕС“.

Турция, асоцииран член на Европейския съюз от 1964 г., кандидатства за присъединяване към ЕС на 14 април 1987 г. Процесът на преговори за приемането й в ЕС започна на 3 октомври 2005 г. За да се присъедини към съюза, Турция трябва успешно да завърши преговорите с Европейската комисия (ЕК) по 33 от 35 преговорни точки (две не изискват споразумение). След това страните от ЕС трябва единодушно да гласуват за предоставяне на членство на Турция в Европейския съюз.

Сн. dw

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук