19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусЕрдоган: Търговската конкуренция между Азия и Европа и геополитическото положение на Турция...

Ердоган: Търговската конкуренция между Азия и Европа и геополитическото положение на Турция създават нови възможности за Истанбул

Турция откри днес огромен бизнес район, който има амбицията да се нареди сред най-важните финансови центрове в света. На церемония, ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, бе отбелязано началото на поетапното откриване на Истанбулския финансов център, съобщава в. „Дейли сабах“. Днес бе открита секцията, в която се помещават банките.

Истанбулският финансов център (IFC) може да помогне на мегаполиса да създаде връзки между финансовите пазари в света, каза Ердоган. Този център ще създаде нова финансова екосистема в Истанбул, който е пресечна точка на два континента, отбеляза още той.

„Вярваме, че Истанбул, който в миналото е служил както за географски, така и за търговски мост между Изтока и Запада, има потенциала да установи същата връзка между финансовите пазари днес“, добави Ердоган.

IFC цели да превърне Истанбул в конкурентна дестинация за международните финансови институции и инвеститори и да подкрепи растежа на турската икономика.

„Финансовият център в Истанбул е визионерски проект, реализиран с цел засилване на ролята на Турция в световната икономика“, заяви Ердоган. Той подчерта, че проектът ще улесни международните капиталови потоци и ще увеличи потенциала за привличане на инвестиции.

Центърът ще бъде новият дом на повечето от най-значимите държавни финансови институции и органи, включително Централната банка на Република Турция, Истанбулската фондова борса, Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Съвета за капиталови пазари на Турция (SPK).

В центъра се преместиха и държавните банки Зираат, Халкбанк и Вакъфбанк, като се очаква той да стане дом и на други популярни местни и международни банки и финансови институции.

Ердоган подчерта, че центърът на световните финанси се измества от Запад на Изток.

„Истинската стойност на този център и това колко стратегически и визионерски е проектът, ще бъдат разбрани по-добре през следващите години“, каза той.

По думите му засилващата се търговска конкуренция между Азия и Европа и геополитическото положение на Турция създават нови възможности за Истанбул.

Истанбулският финансов център е управляван от Държавния суверенен фонд на Турция и е разработен в координация с Министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата. Изграден с инвестиция от около 65 млрд. турски лири (3,3 млрд. долара), той е един от най-престижните проекти в страната, посочва „Дейли сабах“.

„Финансовият център в Истанбул ще допринесе за икономиката на страната ни, когато започне да обслужва местни и чуждестранни финансови институции“, заяви Ердоган, като подчерта, че центърът е в състояние да отговори на нуждите на света на бизнеса.

Центърът разполага с 1,3 млн. кв. м офис площи, търговски център с площ 100 000 кв. м, център за конференции за 2100 души, петзвезден хотел с площ 30 000 кв. м и паркинг с капацитет над 26 000 автомобила.

Проектът има за цел да създаде финансов център, който да е равностоен, ако не и по-голям, на съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай. Благодарение на иновативния модел на IFC се очаква той да има около 100 000 посетители дневно, включително служители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments