ЕСПЧ ще разгледа нарушения на правата на човека във войната между Армения и Азербайджан

0

Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие взаимните искания на Армения и Азербайджан. Съдът ще разгледа предполагаемите нарушения на правата на човека по време на войната между двете страни. Това е посочено на уебсайта на съда.

„На 9 март инстанцията, на която първоначално беше възложено разглеждането на взаимни искове, единодушно реши да информира двете страни, че делото ще бъде отнесено до Голямата камара. Нито една от страните не възрази ”, се казва в публикувания документ. Там са посочени и взаимни обвинения на страните.

Фактът, че Армения е подала жалба до ЕСПЧ, стана известен през февруари тази година. И двете страни се обърнаха към международните власти по време на конфликта в Нагорни Карабах, посочва lenta.ru.

На 9 ноември миналата година Азербайджан, Армения и Русия подписаха тристранно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Партиите останаха на позициите си, още три региона попаднаха под контрола на Азербайджан. Руските миротворци влязоха в региона. Азербайджан разглежда резултатите от войната като победа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук